آقای گروسی در این گفتگو با اشاره به خروج آمریکا از برجام که در ماه مه سال ۲۰۱۸ و به دستور دونالد ترامپ روی داده اشاره کرد و از سرگیری فعالیتهای هستهای ایران در پاسخ به این اقدام آمریکا را یکی از علل بحث خود درباره ناایمن شدن جهان طی چند سال گذشته بشمرد اما گفت: “البته فعالیتهای هستهای ایران در خفا و بدون نظارت بازرسان آژانس نبوده و این خوب است که ما همچنان به این فعالیتها دسترسی داریم”.
با این حال، مدیرکل آژانس که نهاد تخصصی سازمان ملل متحد در امور هستهای و اتمی است گفته ظرف چند هفته آینده باید همه امضاکنندگان توافق هستهای، از جمله ایران، با توجه به تغییراتی که در وضعیت جهان و منطقه روی داده و با در نظر گرفتن تبعات آنچه در ارتباط با برجام روی داده، مذاکرات جدیدی را مد نظر قرار دهند. سخنان مدیرکل آژانس در حالی روز چهارشنبه، ۱۶ دسامبر، منتشر شد که دو روز پیش هم ۵۰ وزیر، سفیر و مقام عالیرتبه سابق آمریکا طی نامهای به جو بایدن، به او توصیه کردند که به محض آغاز به کار، بازگشت به برجام را در دستور کار خود قرار دهد. چاک هیگل، وزیردفاع سابق آمریکا؛ جان برنان، رئیس سابق سازمان سیا و چندین سفیر سابق ایالت متحده در کشورهایی چون روسیه، عربستان، اسرائیل، عراق و افغانستان، از امضاکنندگان این نامه بودند.
رافائل گروسی مدیرکل آژانس انرژی هسته ای: امنیت هستهای در جهان به علت اعمال ترامپ کم شده، بایدن به برجام باز گردد
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی هستهای میگوید چهار سال حضور دونالد ترامپ در کاخسفید به پیچیدهتر شدن بحران برنامههای هستهای ایران و کرهشمالی شده و بر اثر آن جهان ناایمنتر شده است.
آقای گروسی که روز چهارشنبه، ۱۶ دسامبر، با شبکه خبری سیبیاس آمریکا گفتگو میکرد به جو بایدن، رئیسجمهوری منتخب این کشور توصیه کرده که هر چه سریعتر به سوی مذاکره با ایران – با توجه به شرایط جدید و تحولات روز – حرکت کند.
همزمان علی خامنهای، رهبر ایران، هم در اظهاراتی همسو با دولت حسن روحانی، گفته چنانچه امکان رفع تحریمهای هستهای این کشور وجود داشته باشد “یک ساعت هم نباید تاخیر شود”.
آقای گروسی در این گفتگو با اشاره به خروج آمریکا از برجام که در ماه مه سال ۲۰۱۸ و به دستور دونالد ترامپ روی داده اشاره کرد و از سرگیری فعالیتهای هستهای ایران در پاسخ به این اقدام آمریکا را یکی از علل بحث خود درباره ناایمن شدن جهان طی چند سال گذشته بشمرد اما گفت: “البته فعالیتهای هستهای ایران در خفا و بدون نظارت بازرسان آژانس نبوده و این خوب است که ما همچنان به این فعالیتها دسترسی داریم”.
با این حال، مدیرکل آژانس که نهاد تخصصی سازمان ملل متحد در امور هستهای و اتمی است گفته ظرف چند هفته آینده باید همه امضاکنندگان توافق هستهای، از جمله ایران، با توجه به تغییراتی که در وضعیت جهان و منطقه روی داده و با در نظر گرفتن تبعات آنچه در ارتباط با برجام روی داده، مذاکرات جدیدی را مد نظر قرار دهند.
سخنان مدیرکل آژانس در حالی روز چهارشنبه، ۱۶ دسامبر، منتشر شد که دو روز پیش هم ۵۰ وزیر، سفیر و مقام عالیرتبه سابق آمریکا طی نامهای به جو بایدن، به او توصیه کردند که به محض آغاز به کار، بازگشت به برجام را در دستور کار خود قرار دهد.
چاک هیگل، وزیردفاع سابق آمریکا؛ جان برنان، رئیس سابق سازمان سیا و چندین سفیر سابق ایالت متحده در کشورهایی چون روسیه، عربستان، اسرائیل، عراق و افغانستان، از امضاکنندگان این نامه بودند.
اخبار مرتبط
- آیتالله خامنهای: دشمنیها مخصوص آمریکای ترامپ نیست که با رفتن آن تمام شود
- موضوع اعدام روحالله زم به جلسه کمیسیون مشترک توافق هستهای با ایران کشیده شد
- در رسانههای آمریکا؛ چرا مشکل بایدن با برجام فراتر از ترور فخریزاده و قاسم سلیمانی است؟
روحانی: از رفتن ترامپ خوشحالیم
روز چهارشنبه همچنین حسن روحانی، رئیسجمهوری ایران گفت: “از آمدن بایدن ذوقزده نیستم اما از رفتن ترامپ خوشحال هستیم.”
آقای روحانی که دستگاه دیپلماسی دولت او در سال ۲۰۱۵ برجام را به عنوان موفقیتی بزرگ امضاء کرد روز چهارشنبه در ارتباط با برجام و آمریکا گفته بود راه واشنگتن برای بازگشت به “مسیر درست” باز است و و “اگر ۱+۵ به کل تعهداتش برگردد، ما هم در همان ساعت به کل تعهداتمان برمیگردیم.”
این سخنان را آیت الله علی خامنهای، رهبر ایران هم به نوعی در اظهارات امروز خود تکرار کرد.
آقای خامنهای در سخنان روز چهارشنبه خود تاکید کرد اگر راهی برای برداشتن تحریمهای این کشور وجود داشته باشد نباید هیچ تاخیری برای آزمودن آن نشان داد.
این سخنان آقای خامنهای با واکنش فراوان در شبکههای اجتماعی روبرو شده است. برخی آن را پاسخ مثبت رهبر ایران به حامیان برجام ارزیابی کردهاند و برخی دیگر هم گفتهاند منظور رهبری آن بوده که دیگر راهی برای اعتماد به مذاکره و گفتگو با آمریکا باقی نمانده است.
پیش از این اظهارات، محمود صادقی، نماینده سابق مجلس ایران در توییتر از آقای خامنهای خواسته بود با موضعگیری و شفافیت درباه تحریمها به «واحد شدن صداهای داخلی» و «اعتماد به نفس دادن به دولتمردان» کمک کند.