واکنشهای داخلی به مرگ آقای فخریزاده بسیار گسترده بوده که نشان از جایگاه و نقش او در صنایع دفاعی ایران دارد. محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران در توییتی از “نقش اسرائیل” در این ماجرا سخن گفته است. شش ماه گذشته این سومین حمله یا ترور در خاک ایران است که به اسرائیل نسبت داده میشود. اسرائیل به روال معمول دست داشتن در این عملیات را تایید یا تکذیب نکرده است. اما نیویورک تایمز به نقل از سه مقام امنیتی نوشته که اسرائیل “پشت این حمله” بوده و مشخص نیست که تا چه اندازه مقامهای آمریکایی در جریان بودهاند چون این دو کشور رابطه دارند. آنتونیو گترش دبیرکل سازمان ملل متحد در واکنش به این حمله در بیانیهای خواستار خویشتنداری شده است. حسین سلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران از انتقام خبر داده اسشت. او افزوده است: “در صحنههای تاریخی گذشته نشان دادیم که هیچ عملی را بدون پاسخ و انتقام نمیگذاریم.” محمود علوی، وزیر اطلاعات ایران گفته نیروهای این وزارتخانه شناسایی به گفته او “عناصر خودفروخته تروریست این جنایت ددمنشانه” را آغاز کردهاند و انتقام خواهند گرفت. جمعه شب شماری از معترضان مذاکره هستهای در خیابان پاستور مقابل ساختمان ریاست جمهوری تجمع کرده و شعار دادهاند باید به جای مذاکره و تسلیم با آمریکا “جنگ” کرد. آنها همچنین خواستار اخراج بازرسان آژانس انرژی اتمی از ایران هستند…
محسن فخریزاده رئیس سازمان پژوهش وزارت دفاع در خیابان ترور شد
محسن فخریزاده، رئیس سازمان پژوهش و نوآوری وزارت دفاع ایران، بعد از ظهر امروز، جمعه هفتم آذر، در یکی از خیابانهای نزدیک تهران ترور شد. وزیر خارجه و مقامهای نظامی ایران اسرائیل را متهم کردهاند و مقامهای امنیتی وعده “انتقام” دادهاند.
خبرگزاریهای ایران گزارش دادند که ساعت ۱۴:۳۰ به وقت تهران “عناصر تروریست مسلح” به خودروی آقای فخریزاده حمله کردند. تصاویری که منتشر شده نشان میدهد دو سوی بلوار آبسرد در نزدیکی جاده فیروزکوه با چند ردیف خودرو بسته شده است.
چه اتفاقی افتاد؟
با گذشت چند ساعت از حادثه، جزئیاتی که خبرگزاریها به تدریج منتشر میکنند نشان دهنده برنامهریزی دقیق “تروریستها” برای کشتن آقای فخریزاده است.
در تازهترین جزئیات خبرگزاری فارس نوشته است که ماشین آقای فخریزاده حوالی ساعت ۱۴ عصر با دو خودروی محافظ وارد شهر آبسرد شده است:
“یک کیلومتر جلوتر از ورودی شهر آبسرد و نزدیک باغی معروف به باغ سرهنگ خودرو با رگبار متوقف میشود و پس از آن یک نیسان که در آن پر از الوارهای چوبی بوده است منفجر میشود. بعد از انفجار تا شعاع ۵۰۰ متری خیابان پر از تکههای خودرو و چوب دیده شده و بر اثر انفجار آسیب به دکل برقی مجاور نیسان برق شهر آبسرد نیز قطع میشود.”
ظاهرا بعد از انفجار چند نفر که “کمین” کرده بودند، از نقاط نامشخص شروع به تیراندازی میکنند. یکی از محافظان خودروی خود را در مسیر تیراندازی قرار میدهد و در محل کشته میشود.
با این وجود به گزارش فارس، این اقدام مانع برخورد گلوله با آقای فخریزاده نمیشود و او آسیب جدی میبیند. بر اساس این گزارش، افراد مسلح بعد از حمله فرار کردهاند.
بعد از پایان درگیری، محسن فخریزاده را به درمانگاه شهر آبسرد در دماوند میبرند و نیم ساعت بعد با هلیکوپتر به بیمارستان منتقل میکنند. که در بیمارستان از دنیا میرود.
محسن فخریزاده که بود؟
در رسانههای ایران و شبکههای اجتماعی تصویر بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، دست به دست میشود که در نشست خبری خود برای افشاگری علیه برنامه هستهای ایران، محسن فخریزاده را به عنوان مدیر پروژه آماد معرفی کرده و گفته بود که او به عنوان رئیس سازمان پژوهشهای نوین دفاعی (سپند) بسیاری از چهرههای کلیدی برنامه هستهای ایران را در مجموعه خود داشته است.
آقای نتانیاهو گفته بود که “این چهره را به خاطر بسپارید.”
ایران در گذشته سعی داشت اطلاعاتی از او منتشر نشود و اجازه ملاقات بازرسان آژانس بینالمللی انرژی هستهای را با او نمیداد.
مهرماه گذشته، شورای ملی مقاومت که شاخه سیاسی سازمان مجاهدین ایران است نام آقای فخریزاده را به عنوان مدیر بخشی از پروژه سایت سرخهحصار معرفی و ادعا کرد که در آن مکان “آزمایش انفجار در تونل زیرزمینی” انجام شده است.
دستگاههای اطلاعاتی غربی او را پدر برنامه هستهای نظامی ایران خواندهاند و خبرنگاران دفاعی داخل ایران هم او را “قاسم سلیمانی صنعت دفاعی” لقب دادهاند. بیشتر اینجا بخوانید
واکنشها چه بود؟
واکنشهای داخلی به مرگ آقای فخریزاده بسیار گسترده بوده که نشان از جایگاه و نقش او در صنایع دفاعی ایران دارد.
محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران در توییتی از “نقش اسرائیل” در این ماجرا سخن گفته است.
در شش ماه گذشته این سومین حمله یا ترور در خاک ایران است که به اسرائیل نسبت داده میشود.
اسرائیل به روال معمول دست داشتن در این عملیات را تایید یا تکذیب نکرده است. اما نیویورک تایمز به نقل از سه مقام امنیتی نوشته که اسرائیل “پشت این حمله” بوده و مشخص نیست که تا چه اندازه مقامهای آمریکایی در جریان بودهاند چون این دو کشور رابطه نزدیکی دارند.
آنتونیو گترش دبیرکل سازمان ملل متحد در واکنش به این حمله در بیانیهای خواستار خویشتنداری شده است.
حسین سلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران از انتقام خبر داده است.
او افزوده است: “در صحنههای تاریخی گذشته نشان دادیم که هیچ عملی را بدون پاسخ و انتقام نمیگذاریم.”
محمود علوی، وزیر اطلاعات ایران گفته نیروهای این وزارتخانه شناسایی به گفته او “عناصر خودفروخته تروریست این جنایت ددمنشانه” را آغاز کردهاند و انتقام خواهند گرفت.
جمعه شب شماری از معترضان مذاکره هستهای در خیابان پاستور مقابل ساختمان ریاست جمهوری تجمع کرده و شعار دادهاند باید به جای مذاکره و تسلیم با آمریکا “جنگ” کرد. آنها همچنین خواستار اخراج بازرسان آژانس انرژی اتمی از ایران هستند.
در مقابل این منتقدان، عدهای هم مانند حسین علایی، از فرماندهان سابق سپاه “ضعف” سیستم امنیتی ایران را عامل این حملات در خاک این کشور میدانند و از عمق نفوذ اسرائیل در ایران گلایه دارند.
حسین علایی: ترور نشان دهنده عملیات پیشرفته اسرائیل بود
آقای علایی در یادداشتی برای سایت جماران نوشته است: روش ترور رئیس سازمان پژوهشی و نوآوری وزارت دفاع مشخص میسازد که ساختار عملیاتی اسرائیل در ایران بسیار مجهز و پیشرفته و متکی بر اطلاعات دقیق است.
او با پیشبینی ادامه دار بودن عملیات اسرائیل گفته است: باید دید چه ضعفی در ساختار و ساز و کارهای دستگاههای امنیتی ایران وجود دارد که علیرغم محتمل بودن ترور افرادی مانند شهید فخریزاده و پیش بینی محافظ برای آنها باز هم عملیات اسرائیل موفق میشود.
آقای علایی ابراز امیدواری کرده که این ترور باعث “انهدام تشکیلات اطلاعاتی و عملیاتی اسرائیل در داخل ایران شود و جمهوری اسلامی بتواند بر صهیونیستها در این زمینه مسلط شود.”
مرداد ماه امسال در خیابان پاسداران در شمال شهر تهران مردی به همراه یک زن با تیراندازی کشته شد. چند روز پیش روزنامه نیویورک تایمز گزارش داد که فرد کشته شده ابو محمد المصری، مرد شماره دو القاعهده و از مظنونان اصلی بمبگذاریهای سفارت آمریکا در کنیا و تانزانیا بوده است.
این روزنامه همچنین در گزارشی دیگر گفته بود که حمله به تاسیسات نطنز کار اسرائیل و با هماهنگی آمریکا بوده و برنامه هستهای ایران با آن حمله دو سال عقب افتاده است.